Tulburări de tranzit intestinal
Un tranzit intestinal normal variază de la 3 scaune/zi la 3 scaune/săptămână. Tulburările tranzitului intestinal se referă la modificarea frecvenței și consistenței scaunelor.
Constipația se manifestă cu mai puțin de 3 scaune/săptămână. Este însoțită de evacuare cu efort sau dureroasă, de consistență crescută, de calibru scăzut, asociat de cele mai multe ori cu durere care se ameliorează cu defecația care de cele mai multe ori este incompetă.
Diareea este modificarea numărului de scaune la peste 3 pe zi. Totodată se modifică și consistența acestora (de la semiconsistente la apoase). Volumul total al scaunelor este de peste 200 ml în 24 de ore.
O alterarea de tranzit intestinal aparută brusc poate ridica semne de întrebare legate de cauza modificărilor. Tulburările de tranzit pot ascunde patologii serioase care necesită diagnostic precis și exact:
- Cea mai frecventă afecțiune intestinală funcțională este sindromul de intestin iritabil. Este definit exclusiv prin criterii clinice. Acestea sunt modificarea tranzitului intestinal și durere sau disconfort abdominal, în absența unor leziuni de mucoasă sau biologice.
- Bolile inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragică și Boala Crohn). Reprezintă afecțiuni inflamatorii de etiologie necunoscută la care diagnosticul este pus pe baza unor criterii clinice, endoscopice si histopatologice. Clinic asociem diaree cronică, durere abdominală, scadere ponderală, febră si hemoragie digestivă inferioară.
- Neoplasmul colorectal are o incidență foarte crescută în ultimii ani, cu o evolutie fatală dacă nu e diagnosticat la timp. Acesta reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate. Are ca factor majori de risc – predispoziția genetică și factorii de mediu – dieta saracă în fibre, bogată în grăsimi, proteine și carne rosie.
Diagnosticul de certitudine este pus de medicul specialist în urma consultației și a investigațiilor de specialitate (examen biologic complet, probe de scaun – test Hemocult sau FIT; investigații imagistice și colonoscopia – singura investigație care poate vizualiza mucoasa colonică).
Importantă este prevenția (screeningul) populației. Se recomandă respectarea unui regim alimentar de protecție digestivă, bogat în fibre, legume, lichide. Efectuarea controalelor periodice la medicul specialist chiar și în lipsa simptomelor și nu în ultimul rând efectuarea colonoscopiei de screening în jurul vâstei de 45-49 ani.