Dr Dragos Cătălin Dănescu

Rezultate sondaj de opinie

Seniorii români recuperați” post-covid continuă să se confrunte cu simptomatologie pulmonară, reumatologică și cardiologică

      42% dintre românii care au trecut prin Covid-19 consideră că starea lor de sănătate
actuală s-a înrăutățit comparativ cu cea de dinaintea izbucnirii pandemiei de
Coronavirus

      Deși peste 60% dintre pacienții români de peste 50 de ani continuă să resimtă simptomatologie
în urma infecției cu virusul SARS CoV-2, doar 13% consideră că încă nu s-au recuperat
după boală

 

Sondajul de opinie ”Evaluarea stării fizico-emoționale post pandemiei Covid 19, în rândul seniorilor din România”, studiu unic în România, realizat pe populația cu vârste de peste 50 de ani, a relevat care au fost principalele boli cronice de care sufereau seniorii români, înainte de a se infecta cu virusul SARS CoV-2. Astfel, cel mai mare procent, 38%, a fost al persoanelor care au declarat că nu aveau boli cronice înainte de Covid. La mică distanță, cu un procent de 36%, se situează persoanele care sufereau de o boală cardiovasculară. Diabetul zaharat a fost patologia asociată pentru 18% dintre respondenți, iar obezitatea pentru doar 7%.

 

Cu toate că doar pentru 22% dintre cei intervievați simptomatologia s-a manifestat pe o perioadă de peste 14 zile și un procent de 18% consideră că au traversat o formă severă a bolii, 48% dintre respondenți sunt de părere că ar fi avut nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, procentul celor care declară că au fost spitalizați este de 20%.

 

Sondajul a pus accent și pe procesul de recuperare în urma infecției cu SARS CoV-2. Astfel, doar un procent de 13% dintre intervievați consideră că nici în prezent nu sunt recuperați total. Cu toate acestea, mulți admit că încă se confruntă cu simptomatologie post-covid (oboseală – 50%, dureri articulare – 28%, dificultăți de respirație – 18%, dureri de genunchi – 17%, palpitații – 14%). Dar 68% fie au urmat tratamentul prescris de medic și simptomatologia s-a remis, fie nu consideră că au nevoie de recuperare post-covid.

Aceste diferențe relevă reticența pacienților români de a se adresa medicului, în condițiile în care simptomatologia nu este invalidantă pentru viața și activitatea lor. Pe de altă parte, scot în evidență și carențele legate de educația medicală ale populației.

 

“Studiul ne-a ajutat, pe de o parte, să ierarhizăm simptomatologia post covid la nivelul populației, în funcție de incidența acesteia. Pe de altă parte, am putut corela această simptomatologie cu percepțiile pacienților asupra recuperării post covid, a nevoilor de servicii medicale și asupra dificultăților întâmpinate în procesul de recuperare.

 

În urma concluziilor ce au rezultat din studiu, ne propunem să ne implicăm activ în zona de educație medicală a populației, de conștientizare a faptului că depistarea unei afecțiuni în stadiul incipient este foarte importantă pentru evoluția bolii. Iar acest proiect, inițiat de dr. Bogdan Ioan Furtună și pe care l-am preluat cu bucurie, ne oferă informații prețioase pe care să le folosim în beneficiul pacientului.” – Dr. Dragoș Cătălin Dănescu, Administrator Centrul Medical Dr. Furtună Dan, partener în proiect.

 

Totodată, în ceea ce privește nevoile de servicii medicale pentru recuperarea post-covid, se remarcă două direcții. Pe de o parte, un procent foarte mare – 58%, consideră că nu au nevoie de servicii medicale. Pe de altă parte, alți seniori români asociază nevoile de servicii medicale mai mult cu patologia cronică, decât de recuperarea propriu-zisă în urma infecției. Deși doar 14% acuză în prezent simptomatologie din sfera cardio-vasculară, un procent de 20%, consideră că au nevoie de servicii medicale de cardiologie.

 

În plus, doar un procent de 13% dintre intervievați consideră că au nevoie de servicii de pneumologie – comparative cu cei 50% care acuză oboseală, respectiv 18% care se confruntă cu dificultăți de respirație.

 

“Așa cum reiese și din studiu, patologia din sfera pneumologică are cea mai mare incidență la pacientul post-covid, după ce pneumologia a fost una dintre specialitățile de primă linie în pandemie. Recuperarea este însă un proces de durată. Unii pacienți se vor recupera – poate nu chiar la capacitatea inițială, dar se vor recupera, după cum numesc eu, la o capacitate funcțională. Dar va fi și o categorie de pacienți care vor dezvolta complicatii pe termen lung, cum ar fi fibroză pulmonară, care îi poate duce la incapacitate funcțională și chiar la nevoie cronică de oxigen suplimentar și debilitare severă. În România trebuie însă instituită cultura că există medic specialist de plămâni, iar pacienții trebuie învățați atât simptomatologia care trebuie să îi trimită la pneumolog, cât și faptul că bolile cronice din sfera pneumologiei nu se vindecă cu o singură vizită la medic, ci necesită diagnostic, tratament și monitorizare constantă.” – Dr. Mihaela Sescioreanu, medic specialist Pneumologie cu o experiență de peste 20 de ani în Statele Unite.

 

Un procent semnificativ, 42% dintre cei intervievați, resimt o înrăutățire a stării de sănătate în urma trecerii prin pandemia de Covid-19, procent susținut și de ponderea ridicată a celor ce declară că încă au simptomatologie specifică long covid.

 

Sondajul a fost realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, la nivel național, la solicitarea Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă și Centrul Medical Dr. Furtună Dan din București.

 

Sondajul s-a realizat pe un eșantion reprezentativ de 1200 respondenți cu vârste de 50 de ani și peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%. Perioada de culegere a datelor: aprilie – mai, 2022.

 

Sondajul ”Evaluarea stării fizico-emoționale post pandemie Covid 19, în rândul seniorilor din România” reprezintă singurul studiu din România realizat pe populația cu vârste de peste 50 de ani, unul dintre foarte puținele studii bazate pe date subiective, de opinie, legat de Covid și, totodată, singurul studiu finanțat de către mediul privat – Centrul Medical Dr. Furtună Dan.

Scroll to Top