Ce sunt alergiile?

Ne explică 

Dr. Schifirneț Monica-Luiza, Medic primar | Alergologie

Alergia este o reacție exagerată, anormală a sistemului imun care reacționează la substanțe diverse  care în mod normal sunt tolerate de majoritatea persoanelor. 

 

Substanțele care determină alergii poartă numele de alergene și sunt în marea lor majoritate substanțe proteice.  Cei mai frecvenți alergeni sunt:

  • alergenii respiratori – praf de casă (acarieni), mucegaiuri, gândaci de bucătărie, polenuri de arbori (mesteacăn), de graminee, buruieni (Ambrozia), animale de companie (pisica, câinele)
  • alergenii alimentari – lapte de vacă, ouă, alune, arahide, soia, pește, făină de grâu, crustacee
  • alergenii medicamentoși – mai ales antibioticele (de exemplu penicilinele), latexul
  • alergenii de contact (parfumuri, metale, vopseluri) și alergenii profesionali
  • veninul de insecte (albină, viespe)

Se poate spune că orice substanță poate să determine o alergie și că alergia se poate instala și manifesta la orice vârstă. Sunt predispuse la alergie persoanele care au în familie rude de sânge ce manifestă boli alergice (rinită, astm bronșic alergic, alergii alimentare, dermatită atopică), deoarece există o transmitere genetică a riscului către alergie. 

 

Se estimează că, dacă un părinte este alergic, riscul copilului de a manifesta o alergie este de 30%. Dacă ambii parinți sunt alergici, riscul crește la 60%. Există însă și cazuri de persoane ce dobândesc alergii fără să aibă în familie rude cu alergii.

 

În prezent se estimează că 1 din 4 persoane manifestă sau a manifestat în viață o formă de alergie.

Încă nu se cunosc cauzele exacte ale declanșării alergiilor, însă expunerea repetată, influența factorilor de mediu, poluarea sunt unii dintre factorii ce contribuie la apariția alergiilor.

 

Stabilirea diagnosticului de alergie se poate realiza de către medicul alergolog, prin efectuarea de teste cutanate prick sau teste alergologice serice (din sânge). Acestea identifică reacția sistemului imun (prezența anticorpilor de alergie) la diverși alergeni.

Scroll to Top