Afecțiuni ale sânului
Ne prezintă
Dr. Carmen Cristescu, Medic specialist | Medicină Internă
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni la nivelul sânului?
Leziunile localizate la nivelul sânului au o etiologie extrem de variată, majoritatea fiind procese benigne, ca de pildă fibroadenoamele sau chistele mamare. Pe de altă parte, carcinomul ductal invaziv reprezintă cea mai frecventă formă de neoplazie (cancer) a sânului.
Care sunt semnele și simptomele care indică necesitatea unei vizite la medic?
Cel mai corect este să nu așteptăm semne și simptome care să ne trimită la medic. Ghidurile actuale ale diferitelor societăți internaționale preocupate de evaluarea sânului recomandă efectuarea unei mamografii la fiecare doi ani începând cu vârsta de 40 de ani și ecografie mamară anuală de la 40 de ani. În cazul femeilor cu factori de risc importanți pentru cancerul de sân, ca de exemplu istoric familial de cancer de sân sau testare BRCA pozitivă, ecografia mamară reprezintă metoda de diagnostic la îndemană înainte de 40 de ani. Recent, anumite ghiduri propun ca screening chiar evaluarea IRM în cazul sânului foarte dens.
Totuși, depistarea unor noduli la autopalpare, durerea constantă sau brusc instalată la nivelul sânilor, exprimarea anumitor secreții la nivelul mamelonului, cu excepția perioadei de alăptare, roșeața la nivelul tegumentului sânului, retracția intermitentă sau permanentă a mamelonului, aspectul de „coajă de portocală” la suprafața sânului ar trebui să trimită pacienta cât mai repede la o evaluare medicală.
Din ce cauze pot apărea durerile de sân? În ce situații este necesară prezentarea de urgență la medicul specialist?
Dureri la nivelul sânului pot apărea în contextul sindromului premenstrual, situație în care caracterul și durata acestor dureri sunt similare lună de lună. De asemenea pot apărea dureri post traumatic, după lovituri/contuzii la nivelul sânului sau indirect, în contextul unor patologii de coloană, perete toracic etc. În egală măsură durerile pot apărea, fără însă a fi obligatorii, în situația prezenței unor noduli benigni sau maligni la nivelul sânului.
Ce cauze duc la mărirea volumului unui sân sau a ambilor sâni? Ce investigații sunt necesare?
Mărirea tranzitorie a ambilor sâni sau angorjarea lor în mod periodic se datorează cel mai frecvent sindromului premenstrual, însă pot exista și cazuri rare de patologie vasculară, traumatisme ale cutiei toracice care să producă aceste modificări. Pe de altă parte, mărirea de volum a unui singur sân poate apărea din oricare dintre cauzele descrise anterior, însă mult mai frecvent se poate asocia cu prezența de noduli. Din acest motiv pacienta ar trebui să se prezinte cât mai curând la medic.
Care sunt riscurile în cazul unui traumatism la nivelul sânului? Cum pot fi evaluate aceste riscuri?
Traumatismele întâmplâtoare la nivelul sânului prezintă aceleași riscuri ca oricare alte traumatisme – sângerare, durere, infectare etc. Traumatismele prezente în mod constant, ca de exemplu purtarea sutienelor neadecvate (cu sârme/întărituri), loviturile repetate în cazul sporturilor de contact, intervențiile chirurgicale repetate și altele, pot determină transformări ale țesutului glandular de la cele mai simple, la forme complexe, rareori tumorale. Evaluarea postraumatică a sânului se poate realiza cu ușurință cu ajutorul ecografiei indiferent de vârsta pacientei, fiind o metodă neinvazivă și care nu iradiază pacienta.