Dr Marian Tomescu, medic primar Chirurgie generală, Centrul Medical Dr Furtuna Dan

Simptome care te trimit la medicul chirurg

Ne prezintă

Dr. Marian Tomescu, Medic primar | Chirurgie generală

Simptomele care trebuie să îi determine pe pacienți să se prezinte la medicul chirurg sunt:

  • Durerea abdominală
  • Pierderea de sânge prin cavitatea bucală sau prin anus
  • Tulburările de tranzit (constipația, diareea)
  • Apariția unei formațiuni tumorale
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Scăderea în greutate inexplicabilă
  • Apariția unor dilatații venoase la anus
  • Apariția unor dilatații venoase la membrele inferioare

Care este importanța diagnosticării timpurii în afecțiunile care implică o intervenție chirurgicală?

Diagnosticarea timpurie în afecțiunile care implică o intervenție chirurgicală este de maximă importanță. Trebuie avut în vedere faptul că adesea este vorba de boli cronice și, în lipsa diagnosticului și tratamentului, acestea evoluează, ducând frecvent la apariția complicațiilor. Netratarea la timp a unei afecțiuni cronice poate duce la transformarea acesteia într-una acută (hernia inghinală se poate strangula, colecistita cronică se poate acutiza, varicele hidrostatice se complică cu ulcer varicos, etc.).

De maximă importanță este diagnosticul precoce în cancer: identificarea din timp a afecțiunilor maligne este singura șansă pentru acești bolnavi de a beneficia de un tratament adecvat care poate să le asigure vindecarea.

 

Cum influențează anumite boli cronice (ex. diabet, hipertensiune) bunul mers al intervențiilor chirurgicale și, mai departe, recuperarea postoperatorie?

Bolile cronice sau așa numitele tare organice asociate, reprezintă un factor de importanță capitală în bunul mers al intervențiilor chirurgicale și în recuperarea postoperatorie a pacientului chirurgical. De altfel, este recomandat ca înainte de orice intervenție chirurgicală, aceste boli cronice să fie cunoscute, evaluate cu atenție și pe cât posibil corectate. Trebuie de asemenea ținut cont de faptul că stresul anestezico-chirurgical poate duce la decompensarea acestor afecțiuni. Nu sunt rare situațiile în care recuperarea după intervenția chirurgicală evoluează favorabil din punct de vedere al operației, dar starea generală a pacientului este influențată negativ de una sau mai multe dintre aceste tare asociate care se dezechilibrează.

 

Ce recomandări aveți pentru pacienți, pentru a se recupera cât mai rapid după o intervenție chirurgicală?

Recomandările adresate pacienților, pentru a se recupera cât mai rapid după o intervenție chirurgicală, sunt:

  • Să respecte cu strictețe recomandările medicale, atât în spital cât și la externare (regimul igieno-dietetic, regimul alimentar, regimul de efort fizic etc.)
  • Să adopte o atitudine proactivă în primele zile postoperator (mobilizare cât mai precoce posibil, reluarea treptată a alimentației orale, regimul medicației analgezice etc.)
  • Să se prezinte cu strictețe la controalele postoperatorii, conform recomandărilor medicului curant
  • Nu în ultimul rând, să se prezinte la medic cât mai repede după debutul bolii, ceea ce poate conduce la un diagnostic precoce și la o intervenție chirurgicală cu un grad potențial mai redus de dificultate.
Scroll to Top