slabire, dieta, balon intragastric

Balonul intragastric, soluție medicală minim invazivă ce combate eficient obezitatea

Metodă de slăbire minim invazivă, Balonul intragastric este un procedeu eficient de pierdere în greutate pentru persoanele care nu reușesc să scape de surplusul de kilograme prin dietă și nu au indicație de tratament chirurgical.

Cui îi este recomandat balonul gastric și cum „funcționează“ el

Procedeul Balonului intragastric este indicat persoanelor care au un indice de masă corporală (IMC) între 27 și 40. Acest indice se calculează foarte ușor, prin împărțirea masei corporale exprimate în kilograme la pătratul înălțimii exprimate în metri. De exemplu, un om care are o înălțime de 1,70 m și o greutate de 100 kg, are BMI = 100 : (1,70  X 1,70) = 34,60.

Este vorba de persoane supraponderale sau cu obezitate de gradul I și II, care nu au reușit să slăbească prin regim alimentar și exercițiu fizic, dar nu au indicație de tratament chirurgical. De asemenea, balonul intragastric poate fi indicat în obezitățile morbide, înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce riscul chirurgical, deoarece permite controlul mai bun al unor patologii legate de obezitate: diabet zaharat, cardiopatii etc. Totodată, balonul intragastric este indicat la pacienții care refuză intervenția chirurgicală. Rezultatele chirurgiei bariatrice sunt în mod sigur superioare în ceea ce privește kilogramele pierdute, dar și rata complicațiilor este semnificativ mai mare iar managementul postoperator este mai dificil.

Cum arată pacientul tipic candidat la montarea balonului gastric:

– Pacient cu BMI = 27 – 40;

– Acceptă un implant temporar în stomac;

– Acceptă schimbarea stilului personal de viață și a comportamentului alimentar;

– Este conștient că la reușita metodei concură și urmarea unor recomandări legate de dietă și a unui program de exerciții fizice;

– Nu acceptă o intervenție chirurgicală.

Cum se produce slăbirea:

Balonul intragastric duce la scădere ponderală printr-un efect foarte simplu. Stomacul are un volum de 1000 – 1500 ml, din care 600-700 ml sunt ocupați de balon în momentul în care acesta este umflat. Din acest motiv, senzația de sațietate apare mult mai repede și consecutiv, pacientul mănâncă mai puțin. Pierderea ponderală așteptată în intervalul de 6 luni este de 15 – 25 kg. La reușita metodei, concură însă în mod esențial și schimbarea stilului de viață al pacientului, prin modificarea pe termen lung a dietei și abordarea unui program de exerciții fizice, elemente compatibile în cele din urmă cu un mod de viață sănătos.

Cât se poate slăbi cu ajutorul acestui balon?

Balonul intragastric poate fi menținut în stomac maximum 6 luni. Pierderea ponderală așteptată în acest interval este de 15-25 kg.

Care sunt avantajele balonului comparativ cu celelalte soluții medicale împotriva obezității

Principalul avantaj al balonului intragastric este acela ca este un procedeu non-invaziv. Metoda nu implica niciun fel de tăietura la nivelul corpului sau al stomacului. Balonul este introdus cu usurință în stomac, prin gură și esofag și este ulterior umflat cu ser fiziologic. Întreaga procedură se desfașoară sub control endoscopic și sub analgo-sedare.

Un alt avantaj este ca balonul intragastric este un procedeu temporar. El este extras dupa 6 luni, tot sub control endoscopic. Este gandit sa ajute un pacient obez nu doar sa scada in greutate, ci si sa adopte o serie de modificari comportamentale, care ii vor fi utile pe termen lung.

 

Doresc o programare pentru evaluare

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns