Dr. Corina Farcas, Medic specialist | Gastroenterologie

Indigestie versus toxiinfecția alimentară

Indigestie sau toxiinfecție alimentară? În ce situație o criză de ulcer/bilă este o urgență medicală?

Răspunsuri acordate de Dr. Alice Corina Farcaș – Medic specialist Gastroenterologie la Centrul Medical „Dr. Furtună Dan” din București, revistei Sănătatea de azi, decembrie, 2017

1. Este posibil să confundăm o indigestie cu o toxiinfecție alimentară? Cum evităm această capcană?

O toxiinfecție alimentară (gastroenterocolită) poate fi confundată cu o simplă indigestie doar în stadiul de debut. În prima fază ambele afecțiuni au simptomatologie comună – greață, vărsături, disconfort intestinal, senzație de balonare, diaree.

În timp ce indigestia apare pe fondul unui consum alimentar neadecvat (în urma unei mese abundente, a condimentelor în exces, a unor alimente cu continut ridicat de grăsime etc), toxiinfecția apare ca urmare a ingerării unor alimente contaminate cu bacterii. Astfel, evoluția celor două afecțiuni este total diferită. În cazul indigestiei, simptomatologia se remite imediat ce factorul declanșator dispare.

În cazul toxiinfecției lucrurile sunt mult mai grave. După faza de debut apar și simptome specifice – febră, frison, sindrom inflamator, cefalee (durere de cap), stare generală alterată. Acestea nu dispar, chiar sub regim. Este importantă identificarea agentului patogen care a cauzat apariția bolii. În multe cazuri, toxiinfecția necesită internare pentru reechilibrarea hidroelectrolitică și evitarea pericolului deshidratării.

Încă de la declanșarea simptomatologiei este recomandat să consultați medicul de familie care va decide dacă este cazul să mergeți la medicul specialist.

2. În ce situație o criză de ulcer/bilă este o urgență medicală, necesitând prezentarea neîntârziată la medic?

Răspuns2: Pentru persoanele care au fost deja diagnosticate cu ulcer, un simptom caracteristic este durerea abdominală foarte puternică, persistentă, neritmată de alimentație, necalmată de ingestia de medicamentație specifică (inhibitori de pompă de protoni). La acesta se adaugă senzația de greață, vărsături, scaune melenice (de culoare neagră). Aceste simptome indică acutizarea unei situații cronice. Diagnosticul se stabilește în urma unei evaluări endoscopice.

În ceea ce privește bila, urgența este dată de existența unei suspiciuni de litiază biliară. Simptomatologia care trebuie să vă trimită imediat la medic constă în dureri puternice în partea dreaptă a abdomenului, care se accentuează după masă, greață, vărsături care nu se ameliorează la antispastice și analgezice. În plus apar febra, frisonul, scaune de consistență redusă.

Îngălbenirea pielii și a sclerelor (icter sclero-tegumentar) este un simptom care poate indica apariția icterului mecanic, complicație care este urgență medico-chirurgicală și necestită operație de urgență.

Ecografia este investigația în urma căreia se stabilește dacă există indicație chirurgicală.

Servicii Gastroenterologie

Doresc o programare

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns