Hipotiroidism la copii

Endocrinologie | Hipotiroidismul la copii

Deși hipotiroidismul apare cel mai frecvent la femeile de peste 40-50 de ani, această patologie poate afecta pe oricine, chiar și copiii, începând cu nou-născuții.

Hipotiroidismul la bebeluși

Hipotiroidismul la nou-născut este de cele mai multe ori congenital. Principalele cauze ce duc la apariția hipotiroidismului sunt:

  • Insuficienta dezvoltare sau chiar lipsa glandei tiroide,
  • Poziționarea necorespunzătoare a acesteia,
  • Incapacitatea de a produce întreaga cantitate de hormoni tiroidieni necesară organismului.

Această patologie este periculoasă pentru copilul mic. Ea induce dificultăți de creștere și dezvoltare atât fizic, cât și mental. Hipotiroidismul afectează funcționarea normală a tuturor organelor copilului, inclusiv inimă și creier. Poate duce la probleme neurologice, retard al dezvoltării, cu afectarea creierului.

Semnele vizează culoarea galbenă a pielii, limba proeminentă, dificultăți de respirație, hernie ombilicală, plâns răgușit. La acestea se pot adăuga constipația, starea de somnolență sau tonus muscular slab.

Stabilirea diagnosticului începe cu teste de sânge pentru dozarea hormonilor tiroidieni – T4 liber și TSH. Dacă diagnosticul se confirmă, este necesară și o ecografie a glandei tiroide. Tratamentul conține de multe ori tiroxină pentru a aduce valorile T4 și TSH în limite normale. Suplimentarea hormonilor tiroidieni poate fi necesară doar pentru o perioadă de timp limitată, după care producția de hormoni a organismului se reglează. În alte situații, tratamentul este necesar permanent, pe parcursul întregii vieți.

Important este ca diagnosticarea hipotiroidismului și începerea tratamentului să se facă în câteva săptămâni de la naștere, pentru a asigura o dezvoltare normală a copilului.

Hipotiroidismul la copii și adolescenți

În cazul copiilor și adolescenților, hipotiroidismul se manifestă cu aceleași semne și simptome ca și la adulți (intoleranță la frig, lipsă de energie, stare persistentă de oboseală, stări de depresie etc). La acestea se pot adauga: dificultăți de creștere (statură sub nivelul de dezvoltare normal, specific vârstei), întârziere în apariția dentiției definitive, pubertate întârziată, dereglări ale menstruației la fete, dezvoltare mentală întârziată. Semnele și simptomele depind de la copil la copil, în funcție de vârstă și de cât de sever este deficitul hormonal.

Hipotiroidismul la copii și adolescenți afectează puterea de concentrare și performanțele școlare, precum și capacitatea copilului de a practica un sport.

Mai frecvent în perioada de pre-adolescență sau adolescență apare tiroidita autoimună (Hashimoto). Aceasta constă în reacția sistemului imunitar care produce anticorpi ce distrug glanda tiroidă. Pentru copiii care au această patologie în istoricul familiei, riscul de a o dezvolta și ei este mai mare. De asemenea, riscul este mai mare în cazul fetelor decât al băieților.

Când trebuie să mergeți la medicul endocrinolog pentru un consult

Atunci când constatați o stare permanentă de oboseală a copilului, fără o cauză reală, însoțită de paloare, piele uscată, constipație și voce răgușită, este bine să vă adresați medicului.

Dacă medicul îi recomandă copilului dumneavoastră tratament hormonal, este foarte important să respectați întocmai prescripția acestuia, precum și să vă prezentați la controalele indicate, pentru a monitoriza evoluția afecțiunii copilului dumneavoastră.

Doresc o programare la Centrul Medical „Dr. Furtună Dan”

 

 

Ofertă Februarie 2019: Pachet Endocrinologie: Consultație + Ecografie tiroidă = 170 lei (reducere de la 220 lei)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns