De ce ne amorțesc extremitățile? Care pot fi cauzele?

Dr. Emilia Cosofret, Medic primar Neurologie:

Amorțeala este un simptom frecvent întalnit în patologia neurologică. Ea se manifestă prin senzații de furnicături, înțepături cu mii de ace, cauzalgii (arsuri), hiperestezii (dureri la atingere) sau hipoestezii (diminuarea sensibilității).

Prezentarea la medic se impune atunci cand:

  • această simptomatologie nu cedează în curs de o zi;
  • are caracter progresiv (se accentuează fără o cauză anume);
  • se asociază cu alte simptome.

În aceste situații vizita la medicul specialist este importantă  pentru a se depista cauza patologiei nervoase sau vasculare.

Amorțeala poate reprezenta și un simptom de urgență atunci când cuprinde un hemicorp – mână și picior ipsilateral (de aceeași parte a corpului) – ca în cazul unui accident vascular cerebral, sau asocierea cu deficit motor ( scăderea forței musculare), tulburări sfincteriene (pierderea urinii, materiilor fecale) ca în cazul mielitei sau asociată cu cefalee severă ori  tulburări cognitive, caz în care la CT sau RMN cerebral s-ar putea  depista o tumoră cerebrală.

Este foarte important ca pacientul să descrie exact momentul apariției amorțelilor, contextul. Trebuie să precizeze zonele afectate,  progresia  și sensul de progresie, intensitatea, durata și eventual asocierea amorțelilor cu alte simptome.

Cauzele care determină apariția amorțelilor sunt multiple, de la cele mai simple la cele mai complexe și mai neașteptate. Compresia nervilor prin menținerea unei poziții inadecvate timp îndelungat, pareza îndrăgostiților, alcoolismul, diabetul zaharat, spondiloza cervicală sau lombară, scolioza, sindromul de canal carpian, hernia de disc, tumorile cerebrale sau medulare, accidentele cerebrale,vasculitele, sindroamele carențiale, toxice, traumatismele.

În concluzie, pacientul nu trebuie să neglijeze amorțelile persistente, deoarece pot constitui un semnal de debut a unei boli a cărei apariție poate fi prevenită.

Servicii neurologie

Doresc o programare

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns