Procedeul Balonului intragastric este o metodă de slăbire minim invazivă, eficientă pentru persoanele care:

– nu reușesc să piardă surplusul de greutate prin dietă;

– refuză sau nu au indicație pentru tratament chirurgical;

– își doresc să slăbească natural, sănătos, prin schimbarea stilului de viață și a comportamentului alimentar.

Ce este Balonul intragastric?

Balonul intragastric este un dispozitiv din silicon care se introduce în stomac cu ajutorul endoscopului. Balonul este apoi umput cu ser fiziologic sau cu aer, astfel încât ajunge să ocupe până la jumătate din volumul stomacului. Astfel este limitată cantitatea de alimente ingerată și senzația de sațietate apare mult mai rapid.

Balonul intragastric se menține în stomac pentru o perioadă de 6 luni, timp în care pacientul nu doar pierde în greutate, ci și învață să adopte noi obiceiuri alimentare și un nou stil de viață, benefic pentru întregul organism.

După 6 luni, tot prin endoscopie, balonul intragastric este golit de lichid și apoi extras din stomac, iar pierderea în greutate în acest interval poata ajunge până la 25 kilograme.

Pacientul pentru Balonul Intragastric

Prescripția pentru Balonului intragastric ia în considerare indicele de masă corporală (IMC), care trebuie să se situeze între 27 și 40. Acest indice se calculează prin împărțirea masei corporale exprimate în kilograme la pătratul înălțimii exprimate în metri. De exemplu, un om care are o înălțime de 1,70 m și o greutate de 100 kg, are BMI = 100 : (1,70  X 1,70) = 34,60.

Cum arată pacientul tipic candidat la montarea balonului gastric:

– Pacient cu BMI = 27 – 40;

– Nu acceptă o intervenție chirurgicală, dar acceptă un implant temporar în stomac;

– Conștientizează necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos și schimbării obiceiurilor alimentare;

– Înțelege că gradul de reușită a metodei depinde și de respectarea recomandărilor legate de dietă și de urmarea unui program de exerciții fizice.

Care sunt avantajele balonului intragastric comparativ cu celelalte soluții medicale împotriva obezității

Avantajele balonului intragastric rezidă din faptul că procedeul este non-invaziv și temporar. Procedeul nu presupune nicio intervenție chirurgicală asupra organismului, astfel încât nu apar nici riscurile asociate acestora.

Metoda ajută pacientul să micșoreze cantitățile de alimente ingerate, iar slăbirea se produce în mod natural, sănătos. Rezultatele obținute încă din primele săptămâni, când slăbirea se produce într-un ritm mai accelerat, motivează pacientul să devină fidel unui nou stil de viață și unui comportament alimentar corect, utile pentru păstrarea rezultatelor pe termen lung.