Centrul Medical Dr Furtuna Dan

Endocrinologie | Afecțiuni glanda tiroidă

Glanda tiroidă utilizează iodul prezent în alimentație și îl transformă în hormoni – tiroxină (T4) și triiodotironină (T3).

Prin intermediul acestor hormoni, glanda tiroidă influențează toate procesele metabolice din organism și se implică în reglarea funcțiilor vitale.

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide determină secreția unei cantități necorespunzătoare de hormoni tiroidieni: producția în exces este denumită hipertiroidism, în timp ce producția insuficientă de hormoni tiroidieni reprezintă hipotiroidismul.

 

Hipertiroidism

Hipertiroidismul accelerează metabolismul energetic și determină scăderea în greutate, adesea însoțită de creșterea frecvenței cardiace . Alte simptome ale hipertiroidismului sunt: anxietate, iritabilitate, agitație, insomnie, intoleranță la caldură, transpirație abundentă, căderea părului, tremor.

Hipertiroidismului este întâlnit în:

  • Boala Basedow-Graves
  • Adenomul toxic
  • Gușa polinodulară hipertiroidizată etc.

Hipotiroidism

În multe cazuri, hipotiroidismul este asimptomatic, ceea ce face ca mulți pacienți să fie diagnosticați destul de târziu. Simptomatologia diferă de la un pacient la altul, în funcție de durata deficitului de hormoni din organism. Primul simptom care apare, în general, este o stare de oboseală accentuată . La acestea se adaugă treptat: intoleranța la frig, constipație, slăbiciune musculară, încetinirea ritmului cardiac sau chiar stare depresivă cu tulburări de memorie.

Cel mai frecvent hipotiroidismul apare ca o consecință a:

  • Bolii autoimune tiroidiene
  • Exciziei chirurgicale totale sau parțiale a tiroidei

Dacă aveți în istoricul familial boli tiroidiene sau dacă aveți în istoricul personal afecțiuni care pot să fie însoțite de suferință tiroidiană este recomandabil să consultați un specialist pentru stabilirea unui plan de investigații și, eventual, o conduită terapeutică.

Scroll to Top